Eric_Porsche_2500.jpg
 

Copywriter eller journalist. Det stod och vägde medan jag var tonåring. Men att det skulle bli något med ord som material och verktyg hade jag bestämt mig för – glädjen att skriva fanns tidigt.

Det blev journalistik med praoplats och senare sommarvikariat på Teknikens Världs redaktion som drivbänk för mina ambitioner.

Sedan dess har jag bland annat varit redaktionschef på Teknikens Värld, chefredaktör för Automobil, motorreporter vid Dagens Nyheter samt frilansskribent med uppdrag för tidningar som Svenska Dagbladet och Upsala Nya Tidning.

Sedan 2012 driver jag eget företag. Under drygt sex år recenserade jag bilar och skrev motorartiklar för TT Nyhetsbyrån. Jag är fast medarbetare samt krönikör i GranTurismo Magazine och har även medverkat regelbundet i Svenska Dagbladet, Classic Bike, Relation, Elbilen i Sverige, Saab Cars Magazine samt Skånska Dagbladet.

Jag var skribent och redaktör för boken ”Husmanskost - svenska smaker tolkade av Pontus Frithiof och Tor Stålhandske” och har även gjort filmade inslag om bilar för TT Nyhetsbyrån. Till många av mina artiklar och reportage fotograferar jag också.

Att låta text och bilder samverka är en lika fascinerande process i dag som när jag hängde över axeln på tidningens layoutare i tonåren.

Att skriva, redigera och bearbeta texter är fortfarande lika lustfyllt. Att handgripligen göra tidning, digital eller på papper, är en passion. Och bilarna är intressanta – men det är i mötet med människor som det skrivande livet levs fullt ut.

Anlita mig som skribent, redaktör, presskontakt, projektledare, kommunikatör. Eller varför inte utnyttja min erfarenhet från både medie- och bilbranschen för någon helt annat uppgift som du behöver hjälp att genomföra.

 
 

Arbeten och uppdrag

chefredaktör och ansvarig utgivare Tidningen Hemvärnet (Rikshemvärnsrådet / Försvarsmakten, 2022–).
uppdragsskribent och frilansjournalist
för bland andra Toyota Motor Sweden AB, Klintberg Niléhn (Audi, Nordea Private Banking med flera), Porsche Sverige och Pontus Frithiof Group (2020–).
Biltestare och motorjournalist TT Nyhetsbyrån (kontrakterad frilans, 2014–2020).
Frilansskribent och redaktör GranTurismo Magazine (skribent och krönikör). Återkommande uppdrag även för bland annat Classic Bike, Saab Cars Magazine (Klassiker), Svenska Dagbladet, Nordisk Bilåtervinning, Upsala Nya Tidning, Relation samt Skånska Dagbladet. (2012–2020).
Redaktör och journalist GranTurismo Magazine, Rosén & Dackevall Media AB (september 2010–2012, 2012–2014 halvtid).
Förlagsredaktör OK Förlaget AB med internuppdrag för Vi Bilägare, Bike, Klassiker med flera (februari 2009–augusti 2010).
Chefredaktör Automobil, OK Förlaget AB (januari 2004–januari 2009).
Redaktionschef Teknikens Värld, Bonnier Tidskrifter AB (april 1999–december 2003).
Motorreporter Dagens Nyheter AB, konsumentredaktionen (april 1998–mars 1999).
Projektanställning Teknikens Värld, Bonnier Tidskrifter (1996–mars 1998).
Projektledare, skribent, grafisk formgivare av det tryckta programmet för Speedway-SM i Hallstavik, uppdragsgivare MK Orion / Rospiggarna Speedway (1996).
Testredaktör tidningen Mobil, Mediaprovider AB (frilansuppdrag 1995–1997).
Allmän-/lokalreporter Upsala Nya Tidning (vikariat i flera perioder 1995–1997).
Frilansjournalist och grafisk formgivare i eget företag (1993–1998), bland uppdragsgivarna fanns Teknikens Värld, Vi Bilägare, Bike/SuperBike, Upsala Nya Tidning, Tur & Retur med flera.

Utbildningar

Bonnier Media University, Ledarskapsutbildningen (2000–2001).
Poppius journalistskola (1993).
Grafiskt Utbildningscenter (GUC), Kommunikation och media, gymnasial påbyggnadsutbildning, Uppsala (1992–1993).
Celsiusskolan, treårig ekonomisk linje, Uppsala (1988–1991).
Uppsala Musikklasser, grundskola årskurs 4–9 (1982–1988).

2005. Tidningen Automobil gjordes om inifrån och ut. Jag rattade projektet och även nya BMW M5.

2005. Tidningen Automobil gjordes om inifrån och ut. Jag rattade projektet och även nya BMW M5.

 
 
 

När orden får smak. 

Pontus Frithiof är krögaren och entreprenören som skolats hos Erik Lallerstedt, Leif Mannerström samt i parisiska matsalar av högsta rang. Med sig från de svenska läromästarna fick han en kärlek till husmanskosten. Under arbetet i Paris fick han insikt om betydelsen av högklassiga råvaror.

Denna passion för matkultur från torp och slott har Pontus Frithiof inte bara manifesterat i sina restauranger, utan även i bokform. Tillsammans med Tor Stålhandske har han skapat ett modernt referensverk: ”Husmanskost – svenska smaker tolkade av Pontus Frithiof och Tor Stålhandske” (utgiven 2019). Tor är kock hos Pontus med erfarenhet bland annat från Operakällaren.

Jag har bidragit med redigering av texterna samt att jag tillsammans med Tor Stålhandske skrivit receptkommentarer, kapitelinledningar och flera andra inslag i boken. Ett roligt och givande uppdrag som gav mersmak – på alla sätt!

husmanskost_2500.jpg

Husmanskost – svenska smaker tolkade av Pontus Frithiof och Tor Stålhandske

185 recept fördelade på kapitlen fisk, kött, vilt, potatis, krogklassiker samt bröd och dessert. Boken omges av en vacker box och väger närmare fyra kilogram. Bilderna är tagna av fotografen Pål Allan och boken är formgiven av Frankenstein Studio. Den är utgiven av Pontus Frithiof och kan beställas här.

 
 

PS. Den här webbplatsen är designad och byggd av Lars Rodvaldr . Tillsammans ledde Lars och jag omgörningen av Automobil 2004–2005, en nystart för tidningen som bland annat nominerades till Årets Tidskrift i klassen populärpress. Rodvaldr Design AB arbetar i Squarespace och typsnittet vi använder är Guardian Egyptian.