På gång

08 Apr 2013, Posted by admin

På gång

Affärsvärlden Motor

Högprofilerade motornyheter

Affärsvärlden är  känd för genomarbetade artiklar och reportage. Därför är det med stor glädje jag skriver bil- och motorartiklar till tidningens nya webbsatsning.

Materialet är en blandning av ganska hårdkokta nyttoartiklar med fokus på tjänstebilar, mer bilentusiastiska presentationer av nya och klassiska bilar samt inte minst intervjuer med människor i bilindustrin.

Produktionen sker i samarbete med Damplify.

Gul_balk_2

 

Svenska Dagbladet Näringsliv Tjänstebilsspecial

En fullmatad bilaga om miljö- och förmånsbilar

När Svenska Dagbladet kraftsamlar blir det bilagor med hög densitet. Måndag 18 mars utkom Närlingslivsredaktionens temabilaga om förmånsbilar, med särskilt fokus på de nya miljöbilsreglerna som trädde i kraft 1 januari 2013.

Jag gick på djupet med hur de nya reglerna påverkar företagens bilinköp, intervjuade ansvariga för både fordonsflottor och tjänstebilspolicies samt förmånsbilister. Dessutom enkät med riksdagspartierna, närgången koll på några olika alternativ i miljöbilsklassen, med mera.

Ett mycket intressant uppdrag som resulterade i att jag skrev större delen av bilagan. Annika af Klercker tog de flesta bilderna.

Svenska Dagbladet tjänstebilsbilagaSvenska Dagbladet tjänstebilsbilagaGul_balk_2Däck DebattExtra roligt att både skriva och bildsätta

DäckDebatt är en branschtidning som ges ut av Däckspecialisternas riksförbund (DRF). Men vad finns att skriva om svarta ringar av gummi? Massor naturligtvis! Jag har bland annat gjort företagsreportage från däckverkstäder och -handlare, där jag både skrivit och fotograferat.
Gul_balk_2
GranTurismo Mercedes CLS Shooting Brake
Skarpskurna kombivagnar i GranTurismo

I GranTurismo 2/2013 hade vi två teman: retrotrenden i bilvärlden samt shooting brakes. Jag stod för det sistnämnda och provkörde dels bilen som till och med heter som karosstypen – Mercedes CLS 350 CDI Shooting Brake – och dels den sportigt konfigurerade kombimodellen Jaguar XF Sportbrake. Båda med starka, sexcylindriga dieselmotorer.
Dessutom kikade jag på några shooting brakes ur historien och avslöjade att Saab hade spännande grejer på gång i slutet av 1980-talet. Om inte General Motors köpt Saab 1990 hade kanske den nydanande Smartback blivit verklighet.
Foto: Peter Gunnars (Mercedes och Jaguar)
GranTurismo Jaguar XF Sportbrake
GranTurismo Magazine shooting brakes
Gul_balk_2
Transportmagasinet
Text och bild om transportföretag
Det mest grundläggande journalistuppdraget är att ta block och penna i fickan samt hänga en kamera över axeln och ge sig ut i den så kallade verkligheten. Intervjua människor, notera iakttagelser, åka hem till redaktionen, skriva ut anteckningarna, soppa rullarna (nåja …) och göra en artikel. Grundläggande – och alltid lika roligt.
För Volkswagentidningen Transportmagasinets räkning har jag besökt ett par firmor i Sydsverige och gjort precis det ovanstående.
Transportmagasinet
Gul_balk_2
GranTurismo Porsche 991 Carrera 4S
Fyrhjulsdrivare från Zuffenhausen i GranTurismo
Vi fick visserligen bara några timmar med den då alldeles nya Porsche 911 Carrera 4S, men det räckte för att åstadkomma ett provkörningsreportage till GranTurismo 1/2013. Jag hade hunnit köra många mil på skiftande underlag i den tvåhjulsdrivna versionen av nya 911 (med internkod 991), så det mesta var jag redan bekant med, och Peter Gunnars är van att arbeta snabbt med bildkreerandet.
För att skapa lite relief till den senaste generationen 911 med “fyrkrafs” gjorde jag även ett litet svep med föregångarna, alltifrån teknikintensiva 959 via det hemliga 1980-talsprojektet 965 till olika tävlingsbilar och 964. Den sistnämnda är alltså den första “vanliga” 911 som erbjöds med fyrhjulsdrift. Året var 1989.
GranTurismo Magazine Porsche AWD

Posting your comment...

http://www.ericlund.se/wp-content/themes/press